Stel direct online uw vraag

Wij streven ernaar om uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden

Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

Hoe lang gaat een rieten dak mee?

Een deskundig aangelegd en goed onderhouden rieten dak gaat dertig tot veertig jaar mee. Om de levensduur zo lang mogelijk te laten zijn en het riet een mooie uitstraling te geven is onderhoud een bepalende factor. In een bosrijke omgeving heeft een rieten dak meer onderhoud nodig dan in een omgeving met weinig bomen en struiken rond het huis. En de kwaliteit van het riet doet er ook toe; het is belangrijk om eerste kwaliteit riet toe te passen. Uw rietdekker of RietGarant kan hier meer informatie over geven.


Rietdekken is ambachtelijk vakwerk. Om te kunnen beoordelen of een rieten dak vakkundig is aangebracht en onderhouden, moet u over de vakkennis van een ervaren rietdekker beschikken. Maar het is natuurlijk niet redelijk dat u dat van u zelf verlangt. Hoe komt u nu aan een rieten dak dat zo lang mogelijk meegaat? Wie onderhoudt het riet op de juiste manier en repareert uw rieten kap op het moment dat dit nodig is? Om zorgeloos van uw rieten dak te kunnen genieten, heeft u iemand nodig die deze vragen kan beantwoorden. En ervoor zorgt dat de antwoorden ook nog eens daadwerkelijk uitgevoerd worden. Die iemand bestaat gelukkig en heet RietGarant. 


Wilt u de levensduur van uw rieten dak zo lang mogelijk laten zijn, maar dan wel met zo weinig mogelijk werk en ‘gedoe’? Sluit dan een serviceovereenkomst met RietGarant af. Dit kunt u doen als uw rieten dak net is opgeleverd, maar ook wanneer u een bestaande woning met een rieten kap koopt of de rieten kap reeds langere tijd ligt. Met een serviceovereenkomst van RietGarant bent u tegen een vaste maandelijkse bijdrage verzekerd van al het noodzakelijke onderhoud wat uw rieten kap nodig heeft om decennialang mee te gaan. 


Welke factoren bepalen de levensduur van een rieten dak?

De levensduur van een rieten dak is van veel factoren afhankelijk. De volgende factoren hebben veel invloed op die levensduur:

 • de hellingshoek van het dak

  Riet is niet waterdicht. Hoe schuiner het riet op uw dak afloopt, hoe beter het regenwater naar beneden loopt en hoe kleiner de kans dat dit water diep uw rieten deken binnendringt. Een afschot van minimaal 45 graden is nodig om uw rieten dak een ‘normale’ levensduur te laten halen.

 • de uitvoeringsdetaillering van het dak

  Nokvorsten, kilgoten, dakkappellen, schoorstenen, breeuwen; bepaalde onderdelen van een rieten dak zijn extra onderhoudsgevoelig. Dit zijn de extra aandachtspunten tijdens het onderhoud van uw rieten dak.

 • de situering van de woning

  Bomen en struiken rond een rietgedekte woning laten hun vocht op het riet druipen en belemmeren dat zon en wind de rieten kap zo snel kunnen drogen. Een rieten dak in een bosrijke omgeving is daarom veel onderhoudsgevoeliger dan een rieten kap in een relatief open omgeving. 


 • het vakmanschap van de rietdekker

  Rietdekken is een arbeidsintensief ambacht. Goedkoop is hier al snel duurkoop. Selecteert u uw rietdekker op de laagste prijs, dan is de kans groot dat broddelwerk en uitvoeringsfouten de levensduur van uw rieten dak ernstig bekorten. 


 • de kwaliteit van het riet

  Riet is een natuurproduct waarvan de kwaliteit afhankelijk is van het moment waarop het wordt geoogst. Een goed rietdekkersbedrijf gebruikt alleen eerste kwaliteit riet en koopt dit het riet met oog voor kwaliteit in. Ook hier geldt: goedkoop is duurkoop.


 • de kwaliteit van het onderhoud

  Grofweg tussen het derde en vijfde jaar, nadat het riet is aangebracht ontstaat op elk rieten dak vervuiling door met name mossen en algen. Een goed onderhouden rieten dak blijft goed drogen en ventileren en behoudt daarmee zijn duurzaamheid en een verlengt de levensduur van het rietpakket. Het oog wil natuurlijk ook wat: een goed onderhouden rieten deken ziet er ook gewoon mooier uit dan een dak wat al een tijd schreeuwt om onderhoud.


Wat doet RietGarant aan de levensduur van uw rieten dak?

Een serviceovereenkomst met RietGarant betekent dat de alle onderhoudswerkzaamheden periodiek aan uw rieten dak worden uitgevoerd:

uw rieten dak wordt jaarlijks visueel geïnspecteerd en waar nodig schoongemaakt losse sprieten worden elk jaar van uw rieten dak verwijderd of weggetikt mossen en algen worden bestreden door het rietpakket te behandelen met een rietreinigingsmiddel het intensieve groot onderhoud, zoals het verstoppen van dak of het vervangen van kilgoten of vlakke dakdelen is inbegrepen bij de serviceovereenkomst.

 • uw rieten dak wordt jaarlijks visueel geïnspecteerd en waar nodig schoongemaakt 

 •  losse sprieten worden elk jaar van uw rieten dak verwijderd of weggetikt 

 • mossen en algen worden bestreden door het rietpakket te behandelen met een rietreinigingsmiddel

 • het intensieve groot onderhoud, zoals het verstoppen van dak of het vervangen van kilgoten of vlakke dakdelen is inbegrepen bij de serviceovereenkomst

Deze overeenkomst omvat dus echt al het onderhoudswerk. U kunt hierdoor tientallen jaren lang zorgeloos van uw rietgedekte woning blijven genieten. 


Copyright © 2021, coöperatie RietGarant®️ UA

If this site is report here. spam or abuse, report here.

This site was built with GrooveFunnels.